Dada Bölüm

promotie-pagina dada 2021 – Nederlands
promotie-pagina dada 2021 – Engels
Een artikel van Rinus Van Der Heijden voor JazzNu (Foto’s © Jean Schoubs)
TIM DAEMEN-4 MET CONCERT VOOR LEVEN OP AARDE
De naam Duivelsgrotten prikkelt de zintuigen, toch? Zeker als het een speelplek is voor een wel heel bijzonder concert. Dan moet je daar gewoon bij zijn. Wie aanwezig was daar in het Poppelmondedal op de Sint Pietersberg net buiten Maastricht, was in elk geval fotograaf Jean Schoubs.

 

Dada Bölüm, Grassroots 2020. Dat was de titel van het concert, dat deel uitmaakte van vele andere, die onder de noemer Concert for Earth op deze dag tegelijkertijd op allerlei plekken werden georganiseerd. Daarvoor tekende de organisatie Live Earth 2020 dat hulde wil brengen aan de Aarde met elke vorm of ceremonie van kunst, en dit verspreid over de gehele aardbol. Live Earth 2020 ziet als publiek, overdrachtelijk beschouwd, zand, rivieren, bergen, bossen, vogels en oceanen. Want dat zijn de elementen waarvoor de aardbewoners zich moeten inspannen om ze te behouden voor nu en in de toekomst. En als die aardbewoners dan ook nog eens naar de concerten willen komen, dan is dat mooi meegenomen.

Live Earth 2020 werkte voor de wereldwijde concerten samen met The Turn Club, dat naar eigen zeggen ‘maatschappelijke vraagstukken met een kunstenaars-mindset’ wil aanpakken. Daarbij wordt gedacht aan armoede, gezondheid, onderwijs en integratie. En ook hier is het uiteindelijke streven duurzaamheid. Verwezenlijkt door een draai (het ‘turn’ uit de naam) te maken om voornoemde maatschappelijke vraagstukken aan de wortel aan te pakken. The Turn Club geeft dit onder meer gestalte door een Akademie voor Onzekerheidsvaardigheid, ingericht voor scholieren.

Aan The Turn Club zijn al vele kunstenaars verbonden. Enkele namen: musicus Lucas Dols, schrijfster Joke Hermsen, beeldend kunstenaar Tinkebell, acteur/regisseur Michael Bloos, filosoof en onderwijsvernieuwer Thieu Besselink en componist Merlijn Twaalfhoven.

De laatste is wellicht inspiratiebron geweest voor het concert Dada Bölüm in Maastricht. Want Merlijn Twaalfhoven werkte ooit binnen een bepaald project samen met collega en musicus Tim Daemen. En toen Daemen, een vlijtige trombonist hoorde van het project Live Earth 2020 besloot hij onmiddellijk eraan deel te nemen met zijn kwartet.

Lennert Baerts

Tim Daemen studeerde aan het Conservatorium in Maastricht en de Hochschule für Musik und Tanz in Keulen. Hij speelt trombone in kleine en grote ensembles en wel op het gebied van jazz, latin- en wereldmuziek. Ook is hij docent trombone aan diverse onderwijsinstellingen.

Achim Bill

Voor Tim Daemen sneed het mes aan twee kanten. Behalve voor de solidariteit met Live Earth 2020, kon hij het optreden ook inrichten als gedegen repetitie voor zijn kwartet. “Voor de band was dit een mooie en veilige gelegenheid om onze oude en nieuwe composities te laten weerklinken”, zo blikt hij terug. “Met dit in het vooruitzicht wou ik ook een nummer componeren met het karakter van een hymne voor een weids landschap. Dat werd Devil’s Cave, geschreven voor de ingang van het oude grottenstelsel , de duivelsgrotten, waar we ons concert gaven. De concerttitel Grassroots kondigt een mogelijk volgend album aan, maar dit moet nog vorm en verhaal krijgen in mijn verbeelding.”

Martijn Vanbuel – Contrabas

“Er waren helaas slechts zo’n twintig mensen aanwezig, maar dat ligt aan het gebrek aan reclame van mijn kant. Af en toe gleed er een mtb’er langs de bergwand vlot naar beneden en bleef een toevallige passant staan. We wisten dat we voor zonsondergang buiten het gebied moesten zijn, maar waren toch even verrast toen in het laatste nummer de parkwachters aan kwamen rijden in een kloeke jeep.  Maar niets aan de hand: ze bleven nog even goedkeurend naar het laatste nummer luisteren.”

RINUS VAN DER HEIJDEN
Foto’s JEANSCHOUBS

Dada Bölüm – Grassroots 2020

Poppelmondedal Sint Pietersberg Maastricht, 29 augustus ‘20

Tim Daemen – trombone en composities
Lennert Baerts – tenorsaxofoon
Martijn Vanbuel – contrabas
Achim Bill – drums

Pre Sentiment for Big Band 

Het titelnummer van het gelijknamige album Pre Sentiment is door Tim uitgewerkt voor de Big Band van het Conservatorium van Antwerpen. De Trombone en Tenor Saxofoon worden als solist in de schijnwerper gezet.

Je kan de score hier inzien:

Pre sentiment – Big Band Score

EU Jazz Night: Dada Bölüm & Toon Roos

Maastricht Theater aan het Vrijthof, 4 april 2019

Foto’s © Jeanschoubs

De Euregio barst van de goede jazzmusici! Deze editie combineerde de gelauwerde saxofonist Toon Roos en het kwartet Dada Bölüm.

DADA BÖLÜMDADA BÖLÜM
is een onconventioneel kwartet geleidt door trombonist Tim Daemen met daarnaast Lennert Baerts (Tenor Sax, B), Helen Svoboda (Double Bass, Australia) en Achim Bill (Drums, B). Geworteld in jaren ’50 en ’60 jazz, blinkt dit kwartet uit in spontane contrapunt communicatie met een ontspannen gevoel van vrijheid. Met een succesvol debuutalbum in hun broekzak, weeft Dada Bölüm een mix van wervelende stijlen samen tot een naadloze warboel. Het resultaat is intelligente West Coast jazz met een pakkende moderne flair.

from Jazzhalo.be

Pre Sentiment

contemporary Jazz quartet

dada cdcover uitsnede

“Pre sentiment” is the culmination of the musical devellopement of trombonist and composer Tim Daemen. This new album is the result of three years of musical collaboration and development of original repertoire with this jazz quartet.

With his musically and blood related brother Daniel playing the saxophone, they play with lots of colours, devotion and communication. This interactive playfulness often results in spontaneus counterpoint movements, leading to new musical enviroments.

Swinging, modal or avant garde, the earthy comping of Justin van Uum on bass and Achim Bill on drums brings it together effortlessly.

Postbop meets soul meets cinematic music,

Dada Bölüm delivers with well balanced expressiveness and authenticity .

Nederlands

Francais

Spotify

Applemusic

Deezer

Here’s a very spot on review, but only for the dutch speaking (and reading)

Dada Bölüm

Pre Sentiment

Guy Peters – 30 augustus 2017

Met een bandnaam die klinkt als een Turkse badplaats probeert Dada Bölüm jazz opnieuw op de kaart te zetten in Belgisch en Nederlands Limburg. Met succes, want het zou zonde zijn als dit debuutalbum z’n publiek zou missen.

Jazz, dat is doorgaans iets van de stad: New York, Chicago, Los Angeles. En als het een beetje tegenzit Brussel of Amsterdam. Of, godbetert, Antwerpen. Jazz, dat associeer je niet met de provincie. Nochtans zou je zo een en ander kunnen mislopen. Ooit was er nog zo’n geval: het Carlo Nardozza Quintet, dat met Winterslag een van de mooiste Belgische jazzplaten van het millennium maakte. En net zoals die plaat heel wat fraais herbergde van toen weinig bekende maar straffe muzikanten, zo heeft ook Pre Sentiment een paar aantrekkelijke troeven.

Een hip geluid is er daar geen van. Belgische jazz anno 2017 is vaker wel dan niet een synoniem voor crossover, voor bricoleren met elektronica en resoluut de kaart van de verjonging trekken via in zwang zijnde genres of spielereien. Dat gebeurt hier niet. Dada Bölüm is resoluut verankerd in jazz van de jaren vijftig en zestig, met een streep soul en funk erdoor, en is een volledig akoestische band die geleid wordt door trombonist Tim Daemen. Die maakt deel uit van het vanuit midden-Limburg opererende Muze Jazz Orchestra en was al te horen aan de zijde van Eefje De Visser, maar daarnaast is hij dus niet zo heel bekend. Misschien heeft het ermee te maken dat hij een laatbloeier is en in eerste instantie muziekles geeft?

Daemen verzamelde fijne muzikanten rond zich, met in eerste instantie zijn broer, Daniel. En laat dat de altsaxofonist zijn die in het vorige decennium in het uitmuntende kwintet van Nardozza zat. Zij krijgen gezelschap van een ons onbekende, jonge ritmesectie: Justin van Uum (bas) en Achim Bill (drums). Vanaf “Be My Guest” wordt de favoriete speelzone van de band verkend: zwierige jazz, met een lichtvoetig trippelende, wendbare ritmesectie en een hechte blazerstandem die zowel uitpakt met knappe unisonolijnen, als parallelle wegen verkent en de bal heen en weer kaatst. Opvallend is dat ze allebei sterk melodieus soleren, met souplesse én een fraaie klank.

Bij recensies over jazztrombonisten gaat het vaak over kleppers als J.J. Johnson en Kai Winding, maar hier zijn er nog andere namen die ons te binnen schoten. Daemen heeft een trefzekere, vloeiende stijl, vrij van poeha. Dat komt deze even coherente als diverse plaat enkel ten goede. Zo wordt met “Burning Forward” even gelonkt naar Masada-terrein. Met ook een glansrol voor de saxofonist, die hier nog eens zijn behendigheid en weemoedige klank demonstreert. Vervolgens word je op sleeptouw genomen langs een afwisselend panorama van stijlen en klanken. Is “Old Feet” nog een trage, elegische brok waarin het trombonegeluid gedempt wordt, dan duikt “The Breaker” met z’n dansende ritmesectie, guitige drive en krachtige solo’s daarna in de soul/funk-zone. Groovy en swingend, geen kleffe boel.

In “No Pressure” wordt opnieuw halt gehouden in een wereld tussen soul en jazz (denk Curtis Fuller, Lou Donaldson of Cannonball Adderley), terwijl het samenspel in “Tom Ka Kai”, dat nog iets dieper in de geschiedenis duikt, haast iets heeft van de combinatie Benny Carter (of Johnny Hodges) en Frank Rosolino. Knap hoe stijlvol en moeiteloos bluesy hier geschuifeld wordt. Dat Dada Bölüm toch een hedendaagse band is, wordt dan weer duidelijk met “So They Say”, dat dobbert op een pulserende baslijn, de eerste in een reeks van repetitieve elementen die voor een knappe hypnose zorgen. “A Tiny Story” is achteraan net wat het zegt: een knap afsluitend slaapliedje.

Opnieuw: met Pre Sentiment ga je niet meteen scoren bij de hippe kerels en grieten die op zoek zijn naar het heetste snoepje van vandaag. En dan? Het is immers wél een verrassend solide plaat van een kwartet waarin elke schakel gewoon goed zit. De blazerssolo’s zijn fris, catchy en compact, het samenspel klinkt spontaan, soepel en ongedwongen. De ritmesectie is niet enkel dienend, maar speelt mee in een reeks composities die na ettelijke draaibeurten nog altijd overeind blijven. Te ontdekken, voor Limburgse én andere jazzliefhebbers.

Dada Bölüm heeft een reeks release-concerten gepland: op 26/9 in cc De Kimpel (Bilzen), 12/11 in De Fabel (Heerlen, NL), 3/12 in Schlachthof (Eupen) en 16/12 in De Sjruur (Maaseik).

Thank you Guy Peters!

Mazzle en Dada Bölüm avontuurlijk en stijlvol

30 September 2017

Advertisement